Jom masak spageti, tak kisah sedap ke tak yang penting buat sendiri terjamin kebersihan. Korang ingat makan kat kedai yang high class tu terjamin kebersihan ke? tak sama dengan masak kat rumah tau.. (cehhhh poyo la plak.... uweeekkkks). Heee aku kadang-kadang je masak.
Ni ha aku nak kongsi resepi spageti carbonara versi pemalas. Konpem menjadi, dah tak hingin nak makan spageti kat luar tau.Uolls tau kenapa resipi aku menjadi sebab aku guna instant sos tapi aku campur la dengan bahan-bahan lain. Rasa lebih mengancam la.
Bahan-bahan:
Sos spageti PREGO carbonara- 1 tin
Sos spageti PREGO cheese & herbs- 1 tin
Bawang merah - 3 (saiz besar)
Bawang putih- 3 ulas
Daging ayam cincang -300g
Cendawan butang - 1tin
Cili benggala merah-1biji
Cili benggala kuning-1 biji
lada hitam-1 sudu (yang telah ditumbuk)
Spageti-1 pek
Cara-cara:
Rebus la dulu spageti sampai lembut. bila dah lembut tos spageti. Pastikan semua air dah di tos. Kemudian gaul spageti dengan minyak zaitun. Tujuannya tak nak bagi spageti ni melekat.
Penyediaan sos:
Cendawan dihiris nipis dan ketepikan.
Cili benggala dipotong dadu dan ketepikan.
Kisar bawang merah dan bawang putih.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak zaitun, bila minyak dah panas masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan kedua-dua sos segera prego, masuk secubit garam dan masukkan lada hitam. Pastikan api perlahan tau uolls.
Masukkan daging ayam cincang. Biarkan ayam masak.
Kemudian uolls masukkan cendawan dan cili benggala yang dipotong dadu tadi.
Bila dah masak sedia untuk dihidang.
Senang je kan, main campak-campak je. Kalau uolls nak lebih rasa cheese boleh tambah cheese, whipping cream dan susu segar.
Jangan lupa cuba tau... senang je ni, kalau aku boleh buat mesti uolls berpuluh kali boleh buat yang lebih sedap.
Selamat mencuba....
2 comments:
ni nk komen le..kihkih..ani bru je buat 2ari lepas..tp ni versi org rajin la..
hehe... wah rajin masak.
Post a Comment