Minum dan makan petang lebih sedap kalau kita buat sendiri je kan.. hari ni iff nak share resipi kuih onde-onde.. sekarang jarang ada orang jual kuih onde-onde ni, bulan puasa banyak la.. Jom kita buat sendiri je kuih onde-onde...
Bahan-bahan:
- Tepung pulut (Secawan)
- Tepung gandum (1/4 cawan)
- Air pandan secukupnya (Kalau takde air pandan boleh guna pewarna hijau dan air masak)
- Gula melaka/Nisan kelantan lagi sedap (dipotong dadu)
- Kelapa parut muda (putih sahaja)
- Sedikit garam
Cara buat:
- Kelapa parut muda di campur dengan garam dan diketepikan
- Dalam mangkuk berasingan, sebatikan tepung pulut dan tepung gandum.
- Masukkan air pandan sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga membentuk doh.
- Cubit doh dan isikan gula melaka. Buat bentuk bulat.
- Panaskan air hingga mendidih.
- Masukkan onde-onde tadi bila onde-onde timbul pada permukaan air, ambil guna penapis dan masukkan ke dalam bekas berisi kelapa parut.
- Sedia untuk dihidang.
Mudah kan. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment